Sunday, January 16, 2011

ini sejarah.. bukan penghinaan...

macam biase.. entri ni dimulakan dengan Assalamualaikum.... :)

baru2 ni ade tengok berita kat tv tak?
pasal novel untuk pelajar tingkatan 5 yg dikatakan menyentuh isu sensitiviti kaum india...

novel ni hah.. :


novel interlok utk budak form 5 tahun ni...
kononnye nak ditarik balik kerana kaum india sensitif berkenaan kisah yg ditulis dalam novel ni...

apedaaaa.. ni kan sejarah.. bagus ar student2 sume belajar pasal asal usul kaum india dan cina yg ade kat negara ni...
kenape plak nk sensitif? kami orang melayu, Tun.Dr Mahathir selalu ingatkan "melayu mudah lupa"
jadi kami sentiasa ingat asal usul kami yg dulu dijajah.. tapi sekarang orang melayu dah maju..
walau maju macam mane sekalipun kami tak lupa asal usul...


begitu jugak dengan kaum2 yg lain tak patut lupa asal usul...
kenape perlu malu dan sensitif?
novel ni cuma mengisahkan asal usul kaum bukan melayu yg ade kat malaysia skrang ni... 
jangan jadi kacang lupekan kulit....

sape makan spicy masala die ar yg terase pedasnye....

Wassalam...


2 comments:

Friday, January 14, 2011

Perrgh! ade duit ke ni??

cerite ni dimulakan dengan Assalamualaikum...


hari ni sabtu cam biase aku keje (jalan keluli seksyen 7 shah alam)
keje pn takde so main game je.. (counter-strike)
pastu boring, jam pun dah pukul 12 tengah ari... lapar ar plak..



so punch out nak pegi keluar makan kat kedai mamak sebelah tu...
tengah2 jalan punye terkejut aku jumpe wallet! wallaweh!
tengah kering ni jumpe wallet plak! biar betul..
buat muke comel acah2 tak bersalah ar terus sambar wallet n terus jalan pegi kedai mamak sambil menyanyi.. lalala~



*gambar contoh je...*



otak tak berhenti pikir "harap2 ade duit banyak"


moral : kalau sape2 jumpe wallet baik cari tuan punye n pulangkan jangan amik ape2.. tak baik.. jangan buat macam aku.. nanti kite punye plak hilang...

so aku pn bukak ar wallet tu...
dengan hati hampa wallet tu kosong takde sesen pun... citrapoorah!
sape ar punye wallet yang malang ni langsung takde duit!
mesti tuan punye pn malang jugak... waduhhh


takpe ar kalau dah takde duit...
nak jugak tengok sape tuan punye wallet malang ni...
tengok2 manetau ade IC kan....
ok jumpe dah ic tu..



bapak terkejut beruk! patut ar takde duit! ade ke ic camni?? :





Lukenabeb!
adui... -____-



sila gelak sekarang! sebenarnye takde jumpe wallet pun... 
aku tengah takde duit.. so terpikir kalau jumpe duit kan best...
lagipun tengah takde idea nk buat entri.. hohooo

kepade sesiape yg bace entri ni.. tq sebab bace dengan tekun dah tabah... hahahaha!!
hari sabtu yg indah ni elok kalau prank orang.. :P 

Wassalam...

2 comments:

Monday, January 10, 2011

Aku cuma tolong kaler je.. boring~

Assalamualaikum....

well.. sebenarnye aku ni cuma insan seni... so aku memang suke sgt bende2 yg berkaitan dengan seni
seni paling aku ske ialah melukis dan yg same waktu dengannye...


pd satu hari tu aku boring, so aku godek2 folder gambar yg ade dlm pc ni.
pc ni bkn pc aku atau bapak aku.. ni pc opis sebenarnye
tapi aku wat suke ati mcm aku yg punye...
letak mcm2 gambar, video, lagu, game n bla bla...
tetibe ternampak ar gambar ni... :



gambar ni sebenarnye aku amik dari sorang budak yg aku tak knal pn dlm FB
klu tak silap name die Barbara Karen kot... mule2 aku masuk profil FB si Lan.
dari FB lan ar aku ternampak fb budak ni, saje aku masuk tengok2 gambar tu yg terjumpa gmbar ni
gambar ni smart ar gak bagi aku, tapi karakter ni sebiji macam Sakura dlm anime "cardcaptor sakura"
watever ar... yang bestnye die ade tulis bawah gambar ni "harap ade orang bleh kalerkan gambar ni"
lebih kurang camtu ar... 



so aku copy ar lukisan die ni... sori ar sebab aku letak trademark blog aku kat situ
bukan nk ngaku ni lukisan aku
tapi utk mengelakkan dari gmbar ni tersebar kat internet 
n tkut ade individu yg copy gmbar ni utk kepentingan sendiri. skema gle ayat ni
aku takpe ar copy gmbar ni sebab aku nk tolong kaler.. hehehe bukan nk jual..


lpas tu ape lg??  kitab photoshop cs3 pun dibuka ar
aku cuma kaler pkai photoshop je... kaler, ligh effect n shadow effect sumenye gune brush je...
lame gak ar mengaler ni. macam budak tadika mengaler

pastu jadi ar camni ble dah siap...
aku rase dengan photoshop je yg aku ade... ni je ar hasil terbaik aku leh buat.. huhuu
ni ar hasilnye.. :




by the way gambar yg aku uplod ni dah aku kecikkan resolution n aku pangkah
supaye takde orang yg leh copy pastu ngaku artwork sndri..
kepade tuan pnye gambar klu nk claim gmbar ni yg high quality yg takde trademark  sila tinggalkan komen kat ruang bawah entri ni...

klu ade sape2 yg nk mntak tlong aku lukis atau kaler doodle
utk letak kat blog ke, nk wat contest mngaler ke ape ke
sila jangan segan2 oerder je.. heheee
i'll try my best.. klu tak puas ati dengan lukisan 2
bayaran takkan dikenakan.. :P

tataaaa...~~
wassalam

No comments: