Tuesday, May 17, 2011

I stand here alone... Falling away from you no chance to get back

i picture my feels


Why it always happens to me
Why it always hurt me everytime

And it seems i've been buried alive
Trapped in the dark
Couldn't survive the fall
See how far down i can sink! 
(i wish i could kill you in your sleep 
and string the motherf**er on fire!)

hidup adekale suka, sedih... tapi ntah kenape ar asik aku je yang sedih sedangkan kau macam tak peduli je ape yang ko buat tu boleh menyakitkan aku...damn!

*melukis sambil layan lagu :

-She's gone - Steelheart
-Seize the day - Avenged Sevenfold
-Buried alive - Avenged Sevenfold
-I won't see you tonight - Avenged Sevenfold

(-_-)

No comments:

Thursday, April 21, 2011

PC dah kena admin password.. Tak dapat online n update blog.. (sure will be back soon)










Buat masa ni tak dapat online.. Sorry... But for sure i will be 
back soon..

Adios  (~___~)

No comments:

Monday, March 28, 2011

Dimana nilai kemanusiaan sebagai manusia?

Assalamualaikum semua pembaca-pembaca.. :)



Saya bukan cuba berlagak pandai, tapi Cuma ingin berkongsi sedikit apa yang saya tau yang mungkin orang lain terlepas pandang disamping mengingatkan diri saya sendiri. “Demi masa sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang yang beriman dan beramal soleh, mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan sabar.” 
(Surah al-’Asr, ayat 1-3)


p/s: Al-Quran,Hadith, Riwayat, Sirah Rasulullah dan ajaran islam adalah untuk disebarkan bukan untuk dijual mahupun disembunyikan.

Kita semua tau apa beza antara haiwan dan manusia bukan? Kalau haiwan berbuat  keburukan atau kejahatan, sudah tentulah kerana ia binatang. Kalau manusia pula berbuat kebaikan, sudah tentulah dia manusia yang diciptakan dengan sebaik-baik kejadian yang mempunyai sifat kemanusiaan. Tapi wajarkah kita manusia menghukum seseekor haiwan atas sifat kebinatangannya? Adakah benar manusia mempunyai sifat kemanusiaan atau kebinatangan atau lebih teruk lagi dari binatang?  

Picture source*



Haiwan yang berada dalam keluarga “kucing” selalu menjadi mangsa kekejaman manusia. Dipukul,Ditendang,dibaling dan dibunuh. Kenapa manusia terlalu kejam pada  binatang yg bernama kucing ni! Kenapa!?

Hanya ada sekitar 3200 harimau yang tinggal di dunia Pada Mac 2010 yang terdiri daripada :
    1. Harimau Bengal: 1411
    2. Harimau Indocina: 600-800 atau kurang
    3. Harimau Cina Selatan: Kurang dari 15
    4. Harimau Siberia: Sekitar 400
    5. Harimau Sumatera: 300-350
    6. Harimau Malaya: Kurang dari 400

Antara harimau atau kucing besar yang telah pupus:
4. Harimau jawa (kali terakhir dilihat pada 1947)
 
    Tyger! Tyger! burning bright
    In the forests of the night,
    What immortal hand or eye
    Dare frame thy fearful symmetry? - William Blake



"Rasulullah SAW juga sangat mengasihi binatang. Baginda melarang kanak-kanak menyeksa binatang. Untuk menyembelih binatang, Rasulullah SAW berpesan supaya menggunakan pisau yang tajam, agar binatang tersebut cepat mati dan tidak lama dalam kesakitan. Rasulullah SAW sering mengingatkan supaya unta-unta dan himar tidak dibebani oleh muatan yang berlebihan daripada apa yang sanggup ditanggung. Pernah seekor kucing tidur atas serban Rasulullah SAW. Maka baginda menggunting bahagian tempat kucing itu tidur di atasnya kerana tidak mahu mengejutkan kucing tersebut. Ketika dalam perjalanan dan Madinah ke Makkah di tahun kemenangan, Rasulullah melihat seekor anjing di tepi jalan. Anjing itu mengeluarkan suara seakan-akan membujuk anaknya yang sedang mengerumuninya untuk menyusu. Maka Rasulullah meminta seorang Sahabat untuk menjaga jangan sampai ada dan kalangan anggota rombongan baginda yang mengganggu anjing itu dan anak-anaknya. Ketika Rasulullah melihat seekor himar yang telah diberi tanda dengan besi panas di mukanya, baginda menentangnya dan melarang haiwan diberi tanda dan dipukul di mukanya."
 ni ada salah satu bukti kekejaman manusia terhadap makhluk yang bernama "kucing" :




Kepada yang tidak menzalimi haiwan, terima kasih.. tapi bagaimana pula dengan cara kita memberi makan kepada haiwan peliharaan kita??

Saya selalu ternampak dikalangan kita memberi kepada sesama manusia, diberikan baju yang lusuh yang telah dipakai, deberikan makanan yang tidak habis dimakan yang sudah tinggal sisa-sisanya.
Saya selalu ternampak dikalangan kita memberi makan kepada haiwan peliharaan dengan sisa-sisa makanan, diberi dari tulang-tulang ikan, ayam dan sebagainya. Percayalah bahawa perbuatan itu tidak disukai oleh Allah.

“Kamu tidak sekali-kali akan dapat mencapai  (hakikat) kebajikan dan kebaktian (yang sempurna) sebelum kamu dermakan sebahagian dari apa yang kamu sayangi.”
(Surah Aali ‘Imraan, ayat 92)

Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda:
Takutlah kamu akan api neraka walaupun dengan separuh buah kurma.”
(Hadits riwayat Bukhari dan Muslim) 

Saya harap kita sebagai manusia biarlah berbuat baik kepada semua makhluk yang ada di muka bumi ini kerana kita berkongsi dunia yang sama. Sebagai khalifah di muka bumi ini kita sepatutnya melindungi bukan menzalimi.tak sampai hati der kalau nampak orang sepak kucing! :(

p/s : By the way, entri  ni memang saya taip sendiri bukan copy paste dari mana2 artikel tapi hadith dan terjemahan Al-Quran tu Allah yg karang dan Rasulullah yang taip untuk dijadikan panduan kpd manusia.

 Wassalam...
Till next time... 

Adios~

3 comments:

Thursday, March 24, 2011

Projek terbaru - Couple T- shirt

Assalamualaikum... :) hello everybody! especially followers and friends...
sebenarnya dalam minggu ni saya agak hepi jugak sebab blog ni dah mula dikunjungi.. maklumlah saya ni blogger baru sebenarnya.. blog pun buruks (>___<)heheheeee

Hari ni saya nak buat iklan sikit sebenarnya.. iklan ape? meh ar tengok2~ (n_n). Saya nak tanya sape sini yang dah ade pasangan? suami/isteri? pakwe/ makwe? hubby/baby?. Rasanya kebanyakan bloggers2 mesti dah ada kan? so kalau dah ada, saya rasa rugilah kalau korang takde bende ni.. tehehehe.... bende ape!? Astaghafirullah.. ni bukan produk untuk tenaga batin ar... rileks k.. barang saya cakap ni ialah "Couple T-Shirt"




Korang rasa ar kan... best tak kalau baju tu ade gambar korang dengan pasangan korang? dan baju tu direka mengikut corak dan warna kegemaran korang? pendek kata boleh buat suke ati ar.. amacam? best tak?





contohnya lebih kurang macam ni :

Front view
Ni corak pada bahagian depan baju tu...




dan bahagian belakang baju tu macam ni:

Back

Baju ni sebenarnya kawan saya punya.. kawan satu tempat kerja... dorang cakap banyak baju couple yang jual kat luar tu tak sesuai so dorang  order kat saya untuk saya buatkan design, edit gambar dan lukiskan doodle untuk baju couple dorang.. Sumenye saya buat sendiri mengikut citarasa dorang..






Kedua-dua mereka dah berpuas hati dengan design yang saya buat.. lepas ni dorang nak hantar pergi printing plakKorang pembaca-pembaca sume taknak ke buat baju macam ni? boleh juga dijadikan sebagai hadiah ulangtahun... Kalau nak boleh ar order terus dengan saya tak kisah nak mesej pakai FB ke.. atau blogger pun boleh.. email pun boleh.. email je kat Seveightsix786@hotmail.com atau search je kat FB pakai email tu... Alaaa~ susah sangat contact pakai FB je ar nah klik sini.Tapi kalau ade yang duk area Klang/Shah alam tu nak order elok ar kalau deal face to face lagi senang.. 

Ingat! saya cuma reka design-nya sahaja.. bukan buat siap dengan baju sebab saya belum ade kilang cetak baju lagi.. hehehee ^_^


Harga plak kalau macam gambar kat atas ni saya kenakan cuma RM50 sahaja. Harga juga bergantung pada corak, kalau simple mungkin saya kenakan RM40 je, kalau banyak corak dan warna mungkin lebih sikit dari RM50. Tapi jangan risau, deal dengan saya senang je, harga masih boleh dirunding lagi.. :)



Add caption

Apapun aku ucapkan terima kasih kat korang dua orang.. Seronok dapat bekerjasama.Kalau nak order lagi silalah jangan segan2..




Aku doakan kat ko Epi & Sue semoga korang kekal sampai ke jinjang pelamin pelamin anganku musnah... Aku dengar pun korang dah bercadang nak berkahwin akan datang.. bagus ar.. Aku akan doakan korang berdua.



Till next time....
Adios~


Wassalam....

2 comments: